Chance ŽBL o 3.místo
Nejbližší domácí utkání
21.4.2024 10:30 hod
Bronzový mečbol: KP TANY BRNO - Hradec Králové
+ FAMILY DAY - děti, soutěže, hry, dárky a maskoti
ŽBL - Ženská basketbalová liga ČP Nilfisk FIBA Europe - oficiální stránky Evropské basketbalové federace Euro Cup ČBF - Česká basketbalová federace ČBFJM - Česká basketbalová federace Jižní Moravy Hrajeme spolu Jihomoravská krajská unie ligových klubů
JMK - finančně podporuje činnost klubu
Teplárny BrnoOKNOSTUDIOFizer GroupKrematorium zvířat BrnoAutobusová doprava HliněnskýJUMPPARKSmartLifeVOLANSKY fashionSportareál DružstevníIFCOR - klinické laboratořeBasket - obchodSAKO BrnoAtlas-media3S.CZNÁSKOKTSBGymnázium Slovanské nám.SOU Čichnovatenis horovabadminton kovařovicovaSmileOpticHsportFOR LIFE - MADAGAAtelier HabinaBrněnský DeníkTV Brno 1Kam za sportem v Brně?YeahrbaEnergie MMAutoPalace BrnoMoltenMoltenCollallocaaska group

Těžce vydřené semifinále!

1. derby s Gambrinusem je na programu už v sobotu


V průběhu minulého víkendu bylo ukončeno čekání na semifinalisty play-off Ženské basketbalové ligy. Jednoznačně postupující celky Gambrinusu a USK Praha doplnil bez záváhání i tým Kary Trutnov, který se nedal zaskočit ve Strakonicích a s přehledem si připsal 3. vítězství a tedy i postup. Čtvrtého postupujícího určil až jediný zápas 4. kola, když hradeckým Sokolkám se podařilo sérii proti Valosunu ještě zdramatizovat, ale další prolongace čtvrtfinálového snažení už byla nad jejich síly.
Ve třetím sobotním pokračování čtvrtfinalové série chybělo Valosunu i štěstí. Ani jedno z družstev totiž nedokázalo za celý zápas získat výraznější náskok, a když už se to podařilo před koncem třetí čtvrtiny Brňankám, po několika chybách se jejich vedení opět rozplynulo. Zatímco střelecký účet Valosunu se uzavřel už v 39. minutě na 67 bodech, domácím hráčkám se v závěru vedlo mnohem lépe a díky třem bodům Novákové zápas zvrátily. Domácím pomohl i stolek, který ve vypjaté koncovce při alternativním držení míče 3x za sebou přisoudil výhodu Hradci. "V závěru nám již chyběly síly," přiznal po zápase kouč Brňanek Zdeněk Hummel. A navíc v neděli čekal na Brňanky šestý zápas v devíti dnech - "nelidský" program v závěru náročné sezony a proti odpočinutému protivníkovi...


Sokol Hradec Králové - Valosun Brno 70:67
(22:22, 37:38, 51:56).
Body: Nováková 17, Steffanová 15, Komžíková 12, Urbanová I10, Březinová 7- Miller 22, Vlková 19, Zrůstová 10, Kysilková 8, Belanská 4, Louden 4; střelba 3b.: 18/8:20/5; střelba 2b.: 46/21:47/20; TH: 6/4:17/12; doskoky: 39:31; chyby: 18:14; rozhodčí: Hošek a Lukeš, 461 diváků; nejlepší hráčka: Miller. Stav série: 1:2.

V neděli vyrazily basketbalistky Valosunu po snídani povzbudit mladší dorostenky a po obědě v místním Tescu se připravovaly na zápas "roku". Trenér Hummel zamíchal v úvodu se sestavou, obvyklá základní pětka se na hřišti šesla až od 6. minuty. Začátek se moc nepovedl (12:1), v úvodu druhého dějství se podařilo dvakrát v krátkém sledu skórovat z oblouku (Kysilková a Vlková) a to znamenalo snížení na 25:21, ovšem hradecké hráčky v úvodu patnácté minuty opět vedly dvouciferným rozdílem 33:21 a to i díky přísné technické chybě, kterou si „vykoledovala“ hostující "Niki" Louden (komentování výkonu rozhodčích - což ale dělal domácí trenér Volejník a rozehrávačka Komžíková neustále a beztrestně...). V závěru poločasu byl pro domácí tým koš jako zakletý a hostující basketbalistky toho využily ke snížení na 33:32.
Konec druhého dějství Hradec poznamenal a Valosun se tak v úvodu třetí čtvrtiny poměrně snadno dostal vůbec poprvé v zápase do vedení. Zrůstová, děvče bez nervů, trefila ve dvou po sobě jdoucích útocích dvě trojky, k tomu následně přidala dva proměněné trestné hody a na chvíli tak umlčela zaplněnou halu. Ve 26. minutě bylo srovnáno 46:46 a rýsovala se přetahovaná o každý koš jako ve třetím klání, jenže Valosun dokázal odskočit na 48:57 a to i díky nestřídající pivotce Millerové. Nevybíravě bráněná Američanka zaznamenala v prvním poločase čtyři body, jenže v tom druhém ožila a na svůj výkon ve třetím dějství navázala i v tom závěrečném. V důležitých momentech to byla právě ona s Loudenovou, Vlkovou a Zrůstovou, které svůj tým přesným zakončením držely nad vodou. Nejblíže se tak Hradec v poslední čtvrtině přiblížil na 4 body – 34. minuta 53:57, v závěru už téměř do bezvědomí bojující hostující celek vítězství a tím i postup do semifinále uhájil.
Zdeněk Hummel (trenér hostů): "Chtěli jsme soupeře překvapit nestandardní zahajovací pětkou, což se ukázalo jako chyba. Střídající pětka pak podala velmi dobrý výkon, jak v obraně, tak i v útoku a čtvrtý zápas jsme zaslouženě vyhráli."
Miroslav Volejník (HK): "Měli jsme výborně rozehrané utkání, bohužel jsme ho však nedotáhli do vítězného konce, především díky našim fatálním chybám."
Sokol Hradec Králové - Valosun Brno 62:75
(23:13, 33:32, 48:57).
Body: Steffanová 21, Věchtová 11, Komžíková 10, Nováková 10 - Vlková 20, Zrůstová 18, Louden 17, Miller 15, Kysilková 5, střelba 3b.: 15/4:17/6; střelba 2b.: 52/20:41/18; TH: 10/10:30/21; doskoky: 29:39; chyby: 24:18; TCH: 13. Louden ; rozhodčí: Macela a Znamínko; 471 diváků; nejlepší hráčka: Steffanová. Konečný stav série: 1:3.

Valosun hrál letos tři oficiální soutěže - ve všech se dostal mezi 4 nejlepší! V CEWL skončil druhý, v ČP čtvrtý, v lize...? Semifinalový program začíná v sobotu 14. března, naše děvčata přejedou jen přes kopec do Žabovřesk, na Rosničce začíná první derby v 17.00 hodin. V Králově Poli se bude hrát ve středu 18.3. v 17.30 h., případný třetí a rozhodující duel (semifinále se hraje na 2 výhry) by se uskutečnil v Žabovřeskách 21.3.

Těžce vydřené semifinále!