Chance ŽBL, PLAY OFF
Nejbližší domácí utkání
(Neděle 31.3.2024 10:30)?
KP TANY Brno - Levhartice Chomutov (5.čtvrtfinále)
A nebo postup v pátek 29.3. od 19:00 v Chomutově…!
ŽBL - Ženská basketbalová liga ČP Nilfisk FIBA Europe - oficiální stránky Evropské basketbalové federace Euro Cup ČBF - Česká basketbalová federace ČBFJM - Česká basketbalová federace Jižní Moravy Hrajeme spolu Jihomoravská krajská unie ligových klubů
JMK - finančně podporuje činnost klubu
Teplárny BrnoOKNOSTUDIOFizer GroupKrematorium zvířat BrnoAutobusová doprava HliněnskýJUMPPARKSmartLifeVOLANSKY fashionSportareál DružstevníIFCOR - klinické laboratořeBasket - obchodSAKO BrnoAtlas-media3S.CZNÁSKOKTSBGymnázium Slovanské nám.SOU Čichnovatenis horovabadminton kovařovicovaSmileOpticHsportFOR LIFE - MADAGAAtelier HabinaBrněnský DeníkTV Brno 1Kam za sportem v Brně?YeahrbaEnergie MMAutoPalace BrnoMoltenMoltenCollallocaaska group

Valosunu sebrala triumf Šujanová

Poháry předával šéf FIBA Europe Zanolin


Spanilou pouť do vítězného konce nedotáhly. Dobře šlapající stroj s názvem Valosun Brno se zadrhl v nejnevhodnější dobu. Ve finále Středoevropské ligy CEWL. Triumf urvaly basketbalistky Ni­try.
 
Final Four v Karlových Varech přitom začaly Brňanky skvěle. V semifinále si pohrály s Karlovými Vary 93:77 (body: Zrůstová 28, Vlková 17, Kysilková, Loudenová a Millerová 12-Sedláčková 19). „Zahráli jsme perfektní basket. Domácí dělali všechno proto, aby uspěli, ale my jsme je k ničemu nepustili,“ liboval si kouč Valosunu Zdeněk Hummel.

Jenže ve finále přišlo vystřízlivění. Brňankám se postavily do cesty vysokoškolačky z Nitry, které v semifinále smetly Prešov 74:45. Valosun se držel pouze první čtvrtinu, v níž vedl 13:1 a celkově ztrácel jen bod. Ale pak se slovenský celek dirigovaný českou reprezentantkou Šujanovou nadechl k výbornému výkonu. Ovšem od stavu 13:1 začal úřadoval slovenský sudí Janáč a dostal Nitru do zápasu, před šéfem FIBA Europe Zanolinem pískal Brňankám i zlý pohled, "svým" barvám ani ty nejbrutálnější zákroky. Přitom Nitra takovou "pomoc" neměla zapotřebí.

Nitra zvítězila 86:67. A zaslouženě opanovala druhý ročník Středoevropské ligy. „Do Karlových Varů jsme jeli v osmi a doplatili jsme na úzký kádr. Nitra má velice silný tým. Přestože jsme zopakovali výkon ze semifinále, prohráli jsme. Musím dodat, že zaslouženě,“ uznal Hummel.Jenže stejně jde o historický mezinárodní úspěch Králova Pole na akci v rámci FIBA Europe! A první prohru v souteži si připsal Valosun až ve finále, ve svém desátém utkání v CEWL!

Valosunu nepomohly ani výkony amerických hráček. Loudenová se dostala do All stars turnaje. „Millerová se rozehrála až v závěru. Celý týden netrénovala, což se na její hře projevilo. Ale plné zuby toho měly všechny hráčky. Odešli jsme kondičně,“ dodal Hummel.
Oba finalisté v sobotu potvrdili role favoritů v "národních" semifinále, ve finále vedla slovenský celek k celkovému prvenství česká pivotka Šujanová. Třiadvacetiletá účastnice olympijských her v Pekingu je pátou nejlepší střelkyní ve slovenské lize a ve finále rozstřílela svůj někdejší tým 36 body. Bývalá hráčka Valosunu a Strakonic si za to vysloužila také ocenění pro nejlepší hráčku turnaje.

Středoevropská liga basketbalistek:
Finále:
Nitra - Valosun Brno 86:67 (54:36) Nejvíce bodů: Šujanová 36, Williamsová 16, Kalafútová 11 - Millerová 18, Vlková 12, Loudenová, Zrůstová a Mrhálková po 8.

O 3. místo:
Karlovy Vary - Prešov 88:58 (46:27) Nejvíce bodů: Sedláčková a Větrovcová po 18, Borecká 12, McGuinnesová 11 - Lawlessová 22, Deckerová 10, Hospodárová 7.

Nejlepší hráčka turnaje: Šujanová (Nitra).

All Stars turnaje: Šujanová, Oravcová (obě Nitra), Sedláčková (Karlovy Vary), Loudenová (Valosun Brno), Lawlessová (Prešov).

Valosunu sebrala triumf Šujanová