Chance ŽBL o 3.místo
Nejbližší domácí utkání
21.4.2024 10:30 hod
KP TANY BRNO - Sokol Hradec Králové
FAMILY DAY - děti, soutěže, hry, dárky a maskoti
ŽBL - Ženská basketbalová liga ČP Nilfisk FIBA Europe - oficiální stránky Evropské basketbalové federace Euro Cup ČBF - Česká basketbalová federace ČBFJM - Česká basketbalová federace Jižní Moravy Hrajeme spolu Jihomoravská krajská unie ligových klubů
JMK - finančně podporuje činnost klubu
Teplárny BrnoOKNOSTUDIOFizer GroupKrematorium zvířat BrnoAutobusová doprava HliněnskýJUMPPARKSmartLifeVOLANSKY fashionSportareál DružstevníIFCOR - klinické laboratořeBasket - obchodSAKO BrnoAtlas-media3S.CZNÁSKOKTSBGymnázium Slovanské nám.SOU Čichnovatenis horovabadminton kovařovicovaSmileOpticHsportFOR LIFE - MADAGAAtelier HabinaBrněnský DeníkTV Brno 1Kam za sportem v Brně?YeahrbaEnergie MMAutoPalace BrnoMoltenMoltenCollallocaaska group

Další velká "evropská" výhra

Parádní pohárový večer mají za sebou basketbalistky KP. Jediný český zástupce v EuroCupu vyhrál třetí zápas v řadě, když na domácí palubovce před slušně zaplněnou halou Vodova přehrál silný izraelský tým Neve David Ramla 72:69. 


Brňanky šly do zápasu nahecované šancí na play off a ve snaze získat historickou třetí eurocupovou výhru v jednom ročníku se rychle utrhly na 8:3. První čtvrtina televizního zápasu byla však už vyrovnaná a oba celky se přetahovaly ve vedení. V jejím závěru se ale izraelské favoritky utrhly. Za stavu 19:19 přitlačily v obraně a další úsek hry vyhrály 2:16 a odskočily na hrozivých 21:35.


Svěřenkyně Dušana Medveckého přes šest minut proti zóně neskórovaly a velké trápení prolomila až Gaby Green čtyři a půl minuty před poločasem. Naštěstí se pak Královopolanky chytily z dlouhé vzdálenosti, právě Green krátce před koncem druhé čtvrtiny snižovala už jen na rozdíl pěti bodů.


Bitva pokračovala i po přestávce, když Ramla znovu (i za přispění nepřesných rozhodčích) odskočila do dvouciferného vedení. Jenže bojovný výkon domácích nebral konce a tak se Brňanky hnané skvělým publikem znovu vrátily do zápasu a před poslední čtvrtinou ztrácely tři body. Jenže ještě kontrolu nad zápasem nepřevzaly a sedm minut před koncem ztrácely 55:62.


Ramla pak přes tři minuty neskórovala, přišel totiž závěrečný nápor KP a ten konečně vyústil v otočení skóre (39. 65:64). V poslední minutě se z divoké pozice po odrazu míče od desky prosadila Sarah Beránková a klíčové šestky přidaly nejprve Chatilla van Grinsven (69:67) a poté i Gabriela Andělová, která 4 s před sirénou proměnila jednu šestku a uzavřela skóre na konečných 72:69.


Hvězdná Američanka v dresu Ramly Mitchell dala 26 bodů, ale spotřebovala na ně díky skvělé obraně 25 střel a neměla velkou podporu od spoluhráček. Izraelské družstvo bylo 31 minut ve vedení, nicméně Brňanky to nepoložilo a vybojovaly další cennou "evropskou" výhru, bez ohledu na to, zda pomůže k proniknoutí do play off.


Po třech porážkách v první polovině soutěže se basketbalistky KP obdivuhodně zvedly a třemi úspěchy v řadě v odvetách zdramatizovaly vývoj skupiny A. Ta se dohraje ve čtvrtek večer duelem tureckého Botasu SK s polským Gorzowem a o osudu KP v soutěži rozhodne tento zápas i další výsledky. Díky minusovému rozdílu ve skóre není šance KP velká, i tak ale naděje umírá poslední.


Hlasy trenérů


Dušan Medvecký, KP: "Holky už mají zdravé sebevědomí a věděly, že dokáží zápas otočit. Nikdo nečekal, že vyhrajeme v odvetách tři utkání a budeme bojovat o postup. Pro mě super, jsem spokojený."


Eliyahu Rabi, Ramla: "Do utkání jsme vstoupili dobře, ale před přestávkou převzalo Brno iniciativu. Nehráli jsme chytře, Brno si vítězství zaslouží, v posledním období se stále zlepšovalo."


KP Brno - Neve David Ramla 72:69 (21:24, 37:42, 53:56)


Body: Green 21 (9 doskoků), van Grinsven 14 (13 doskoků), Andělová 12, Beránková 8, Stará 6, Kopecká a Potter 4, Tarkovičová 3 - T. Mitchell 26, Toure 14, Krivačevič a Rotberg 10, fauly: 25:16...!, TH: 11/10:31/22...!, trojky: 8:5, rozhodčí Larsen, Bachtějev, Margarita Petranko, 800 diváků. Pořadí ve skupině A: 1. Ramla 9, 2. KP 9, 3. Botas SK 8, 4. Gorzow 7. Botas a Gorzow mají o zápas méně.

Další velká Další velká Další velká Další velká Další velká