Chance ŽBL, PLAY OFF
Nejbližší domácí utkání
(Neděle 31.3.2024 10:30)?
KP TANY Brno - Levhartice Chomutov (5.čtvrtfinále)
A nebo postup v pátek 29.3. od 19:00 v Chomutově…!
ŽBL - Ženská basketbalová liga ČP Nilfisk FIBA Europe - oficiální stránky Evropské basketbalové federace Euro Cup ČBF - Česká basketbalová federace ČBFJM - Česká basketbalová federace Jižní Moravy Hrajeme spolu Jihomoravská krajská unie ligových klubů
JMK - finančně podporuje činnost klubu
Teplárny BrnoOKNOSTUDIOFizer GroupKrematorium zvířat BrnoAutobusová doprava HliněnskýJUMPPARKSmartLifeVOLANSKY fashionSportareál DružstevníIFCOR - klinické laboratořeBasket - obchodSAKO BrnoAtlas-media3S.CZNÁSKOKTSBGymnázium Slovanské nám.SOU Čichnovatenis horovabadminton kovařovicovaSmileOpticHsportFOR LIFE - MADAGAAtelier HabinaBrněnský DeníkTV Brno 1Kam za sportem v Brně?YeahrbaEnergie MMAutoPalace BrnoMoltenMoltenCollallocaaska group

Rozhovor s L. Bartákovou - AKTUALIZOVÁNO

Brno – Nová tvář na scéně. První zápas v bílo-zeleném dresu čeká basketbalistku Lenku Bartákovou. Sedmadvacetiletá reprezentantka je čerstvou posilou KP Brno. Na jih Moravy přestoupila na začátku ledna z běloruského Tsmoki Minsk.


V kádru zastoupí zraněné rozehrávačky Gabrielu Andělovou a Sarah Beránkovou. „Andělové se velmi povedla loňská sezona a hodně jsme od ní očekávali také letos. Stejně tak jsme měli vyřešené pozice dalších rozehrávaček a chtěli na této úspěšné sestavě stavět, ačkoli jsme s Lenkou byli již dlouho v kontaktu. Pak se v přípravě zranila Gabča, jenže Lenka necelý týden předtím již podepsala smlouvu v Minsku. Přivést se nám ji tak povedlo až nyní,“ objasnil složitá jednání mezi kluby manažer Brňanek Richard Foltýn.


Přestup na Moravu tak přišel o půl roku později. „S Minskem jsme vypadli z Eurocupu a úroveň tamní ligy není moc dobrá. Takže když se ozvalo Královo Pole, domluvila jsem se tady,“ uvedla basketbalistka.


Východoevropské anabáze ale nelituje. „Byla to dobrá zkušenost. Minsk je nádherné město, cítila jsem se tam velmi dobře a klubové zázemí je na vysoké úrovni. Využívaly jsme velkou halu, dvě tělocvičny, doktora i maséra. Lidé jsou v Bělorusku příjemní, jen příliš nemluví anglicky a nedávají najevo emoce. Jsou takoví studení psí čumáci, avšak když jsem je lépe poznala, ukázali se jako velice milí,“ podotkla.


V tamní soutěži její celek naprosto dominoval. „Měly jsme v kádru dvě Američanky, za ostatní nenastupovaly cizinky žádné. Některé týmy měli věkový průměr asi devatenáct let, takže jsme občas nehrály vůbec a pustily na palubovku naše mladé. Nejsem zvyklá, že bych nezasáhla do zápasů. V Bělorusku jsem se někdy jen koukala na téměř dorostenecký basketbal,“ sdělila Bartáková.


Pro návrat do Česka se pak rozhodla i s ohledem na reprezentaci. „V létě nás čeká mistrovství Evropy, na které bych ráda jela. Přemýšlela jsem, zda hrát čtyři měsíce běloruskou ligu a k tomu pár zápasů v Evropě nebo se vrátit do kvalitnější soutěže. Teď se těším, že utkání konečně dostanou náboj a nebudeme vyhrávat o padesát bodů jako v Minsku,“ vysvětlila bývalá hráčka Hradce Králové či VŠ Praha.


Ačkoli v Brně nikdy nehrála, do úplně neznámého prostředí nejde. „Znám trenéra Pospíšila i většinu holek, což by mi mohlo usnadnit adaptaci. Třeba s Míšou Starou jsme se potkaly v Hradci. S Andreou Sládkovou zase prošly mládežnickými nároďáky,“ přiblížila.


Dirigentské taktovky se v Brně poprvé ujme již v neděli ve tři hodiny odpoledne proti silnému Nymburku v hale na ulici Vodova. Soupeři se sice měli střetnout již v sobotu, ale vedení Králova Pole souhlasilo s odkladem zápasu. Nymburk totiž ve čtvrtek svedl důležitý eurocupový duel.


JAROSLAV GALBA




Zdroj: https://brnensky.denik.cz/ostatni_region/navratilkyne-a-posila-bartakova-v-belorusku-to-byl-nekdy-dorostenecky-basketbal-20190105.html?utm_source=poutaky&utm_medium=web&utm_campaign=poutak-300x300


Rozhovor s L. Bartákovou - AKTUALIZOVÁNORozhovor s L. Bartákovou - AKTUALIZOVÁNO