Chance ŽBL o 3.místo
Nejbližší domácí utkání
21.4.2024 10:30 hod
Bronzový mečbol: KP TANY BRNO - Hradec Králové
+ FAMILY DAY - děti, soutěže, hry, dárky a maskoti
ŽBL - Ženská basketbalová liga ČP Nilfisk FIBA Europe - oficiální stránky Evropské basketbalové federace Euro Cup ČBF - Česká basketbalová federace ČBFJM - Česká basketbalová federace Jižní Moravy Hrajeme spolu Jihomoravská krajská unie ligových klubů
JMK - finančně podporuje činnost klubu
Teplárny BrnoOKNOSTUDIOFizer GroupKrematorium zvířat BrnoAutobusová doprava HliněnskýJUMPPARKSmartLifeVOLANSKY fashionSportareál DružstevníIFCOR - klinické laboratořeBasket - obchodSAKO BrnoAtlas-media3S.CZNÁSKOKTSBGymnázium Slovanské nám.SOU Čichnovatenis horovabadminton kovařovicovaSmileOpticHsportFOR LIFE - MADAGAAtelier HabinaBrněnský DeníkTV Brno 1Kam za sportem v Brně?YeahrbaEnergie MMAutoPalace BrnoMoltenMoltenCollallocaaska group

Hradec Králové : Valosun Brno - 72:77  (22:16,39:32,58:53)

Hradec - mistr dramatu na ČT4


Na palubovku aktuálně 4. týmu tabulky - Hradce Králové - dorazily v sobotu naše hráčky k dalšímu velice důležitému souboji o umístění mezi první čtyřkou. Naši fanoušci mohli držet palce u přímého přenosu na ČT4. Utkání slibovalo určitě obrovsky vyrovnaný boj, plné hlediště a maximální nasazení obou celků, které vedou ambiciózní trenéři, netající se svým cílem postoupit do semifinále playoff. Našim hráčkám Hradec herně sedí a věří si na něj. V domácím prostředí Valosun bez problémů zvítězil o 22 bodů, jakékoliv i nejtěsnější vítězství by nám už výrazně upevnilo 3. místo za euroligovými USK a Gambrinusem.  


Začátek zápasu však vůbec nenapovídal, že hraje zápas 4. celek tabulky se 3. Domácí Hradec si v útoku dělal co chtěl, střílel trojku za trojkou. Valosun kupil jednu chybu za druhou, pivotky nebyly schopné zakončit i z bezprostřední blízkosti, hra křídel neexistovala. Takže jediným střelcem týmu byla Lucka Kysilková. Na omluvu našich dlouhých hráček je třeba uvést, že ani Svobodová, ani Whitleyová neměly kvůli velkým zdravotním problémům vůbec nastoupit, ale hrát a vyhrát chtěly za každou cenu. Od vedení Hradce 19:6 se však u Valosunu výrazně zlepšila obrana a 1. čtvrtina skončila prohrou o přijatelných 6 bodů. Ve 2. čtvrtině náskok domácích opět narostl na 13 bodů, ale opět vydařený několikaminutový úsek Valosunu znamenal poločasový rozdíl 7 bodů. Hned po zahájení 3. čtvrtiny Valosun 5 body stáhl na 39:37 a brněnský fanoušek tušil obrat. Ale další chyby a střelecké nepřesnosti, pramenící z velké nervozity hráček, kterým balony vypadávaly z rukou a hlavně byly u všech později než soupeř, opět dovolily Hradci odskočit na 9 bodů. V jednom okamžiku to vypadalo, že zápas nehrají Hradec proti Valosunu, ale Kateřina Křížová proti Valosunu. Střílela, najížděla, měla obranné i útočné doskoky. Valosun zkusil zónovou obranu, která sice vynulovala střelbu Bartoňové, Komžíkové a hlavně Steffanové, ale zase byla natolik otevřená, že do ní dostávaly přihrávky pivotky domácích a jenom díky jejich zbrklému zakončení jsme byli stále ve hře. Před poslední čtvrtinou tak náskok domácích zůstal na 5 bodech.


Po minutě hry to bylo o 1 bod, za další dvě minuty o 8 bodů, 5 min. před koncem o 1 bod, vzápětí zase o 5 bodů. To už ale začala na palubovce úřadovat Romana Hejdová, která jako jediná se stále hlásila o míč v útoku, přímo vyhledávala situace 1 na 1 a skvěle je zakončovala, buď šestkami po faulech nebo střelbou z výskoku. Devět ze svých celkových 18 bodů vstřelila v poslední čtvrtině. Domácí trenéři při oddechovém čase nabádali své hráčky k jejímu zdvojení, ale neměly nejmenší šanci.Vedle ní nenápadně bodík po bodíku shromažďovala i Míla Svobodová, na které bylo od začátku vidět, že není zdravotně ve své kůži a celým zápasem se evidentně protrápila. Přesto se střelecky dostala až na 17 bodů. Hradec všechny své signály postavil na střelbě Steffanové, ale ta svůj střelný prach vystřílela hned v začátku utkání a v závěru nedokázala svému týmu přispět žádnou úspěšnou střelou. Když se v závěru zápasu k Hejdové přidala svojí rychlostí i Veronika Vlková, která buď zakončila rychlý protiútok nebo byla faulována a proměnila šestky, miska vah se začala naklánět na stranu Valosunu. Jak důležitá byla pro Hradec Křížová po celý zápas jako nejlepší hráčka, tak svému mužstvu ublížila nesportovním faulem necelé 3 min. před koncem, kdy doskočila míč, ale poté se ohnala po naší Whitleyové. Hradec přišel o míč, Whitley proměnila obě šestky a poté Valosun ještě vyhazoval z autu a opět zakončil košem. Závěrečnou snahu o obrat Hradec nezvládl střelecky a naše střelkyně Vlková a Hejdová proměnily všechny trestné hody za taktické fauly domácích.


Valosun se za celé utkání dostal poprvé do vedení až 3:20 min. před koncem a pohrál si s nervy svých příznivců opravdu dokonale. Jednoznačně se nedá určit, jestli si své vítězství vybojoval vlastním přičiněním nebo "utrpěl" vítězství díky nepřesnostem či nervozitě domácích v závěru utkání. Důležitý je však výsledek a ten je skvělý pro další vývoj tbulky ŽBL. Jsme jasně třetí a do nedělního zápasu s Gambrinusem můžeme jít v naprosté pohodě a poté se začít soustředit na lednové zápasy s Ústím, na Slovance a se Strakonicemi, kde budeme chtít své postavení potvrdit. 


Výsledky další zápasů 11. kola:


Gambrinus: Slovanka 102 : 44, USK Praha : K.Vary 106 : 45, Strakonice : Sparta 42 : 83, Ústí : Trutnov 48 : 70



Body: Křížová 23 (šestky 3/3, 2 trojky), Steffanová 13 (3 trojky), Mlejnková 9 (2/2), Bartoňová 9 (2/1), Nováková 7 (2/2, 1 trojka), Březinová 4, Komžíková 3 (4/3), Rúžičková 2, Ovsíková 2 (2/2) - Hejdová 18 (šestky 10/8), Svobodová 17 (4/3), Whitley 14 (8/8), Vlková 8 (4/4), Kysilková 7 (1 trojka), Belanská 5 (4/2, 1 trojka), Danihlíková 4, Giacintova G. 4 (2/2)

Trestné hody: 15/13 - 32/27

Nejlepší hráčka: Křížová (Hr.Králové)

Trojky: 16/7 - 10/2

Rozhodčí: Dolinek, Kašparová komisaø: Šmíd

Návštěvnost: 470 divákù

Hradec Králové : Valosun Brno - 72:77  (22:16,39:32,58:53)Hradec Králové : Valosun Brno - 72:77  (22:16,39:32,58:53)