CHANCE ŽBL
Nejbližší domácí utkání
2023/2024
3. místo KP TANY BRNO
Holky, trenéři, partneři a fanoušci DĚKUJEM…!!!
ŽBL - Ženská basketbalová liga ČP Nilfisk FIBA Europe - oficiální stránky Evropské basketbalové federace Euro Cup ČBF - Česká basketbalová federace ČBFJM - Česká basketbalová federace Jižní Moravy Hrajeme spolu Jihomoravská krajská unie ligových klubů
JMK - finančně podporuje činnost klubu
Teplárny BrnoOKNOSTUDIOFizer GroupKrematorium zvířat BrnoAutobusová doprava HliněnskýJUMPPARKSmartLifeVOLANSKY fashionSportareál DružstevníIFCOR - klinické laboratořeBasket - obchodSAKO BrnoAtlas-media3S.CZNÁSKOKTSBGymnázium Slovanské nám.SOU Čichnovatenis horovabadminton kovařovicovaSmileOpticHsportFOR LIFE - MADAGAAtelier HabinaBrněnský DeníkTV Brno 1Kam za sportem v Brně?YeahrbaEnergie MMAutoPalace BrnoMoltenMoltenCollallocaaska group

Finále začíná v Praze

Brněnský basketbal, ať mužský či ženský, si v právě startujícím finále ŽBL připíše další významnou kapitolu do své úspěšné historie. Pro hráčky USK Praha půjde možná o rutinní záležitost, útočí totiž už na svůj osmý titul v řadě. Naopak pro KP Brno se jedná o velkou událost. Do boje o tuzemský basketbalový trůn se klub z haly Vodova probojoval po 24 letech. Získá buď své třetí české stříbro, anebo první titul. 


Před sezonou se objevily názory, že celek USK může být po změnách v kádru slabší než v nedávné minulosti. "Slabší? Vždyť je to špičkový euroligový tým plný reprezentantek a skvělých cizinek," připomenul kdo je favoritem finále trenér KP David Zdeněk.


Ten podobný úspěch prožívá poprvé. "Byly nějaké oslavy postupu, ale i prostor aby holky vydechly. Série s USK je natažená, přípravu jsme začali ve středu, cítim z nich chuť do basketu, atmosféra se neuvolnila za únosnou mez."


Pražanky neprohrály v lize od dubna 2013. "Rádi bychom nějaký jejich skalp, je to taková výzva. Nechceme si jen dojít pro stříbrné medaile, ale toužíme předvést, co je v našich možnostech. Je třeba hrát tvrdě, nedat basketbalovým hvězdám prostor, minimalizovat ztráty, nedostávat lehké koše," narýsoval si brněnský kouč. Družstvo KP v aktuálním play off ještě venku neklopýtlo - a ve středu se hraje v SH Královka (18)...


Ještě o kousek delší volno po rychlém skalpování Hradce Králové v semifinále mělo družstvo USK. "Jsme tým, který se dokáže přispůsobit jak volnu, tak i nabitému programu. Pauza byla pro nás příležitostí, jak v tréninku zintenzivnit fyzickou, tak i taktickou přípravu," řekl Pavel Kubálek, asistent trenérky N. Hejkové.


Účast v pořadí třetího po základní části ligy v boji o zlato není pro nikoho v USK překvapením. "Věděli jsme, že ve druhém semifinále jsou oba celky vyrovnané a že budou o vítězi rozhodovat detaily. Víme o přednostech i slabinách KP, ale nebylo by taktické o nich před finále mluvit," nechtěl více rozebírat soupeře z Moravy P. Kubálek.


Finále ŽBL má svoji velkou postavu v Iloně Burgrové. Ta slavila předchozích šest titulů s USK a v roce 2015 byla i u euroligového triumfu. Před rokem však v Praze skončila, posílila KP, získala s ním prvenství v Nilfisk ČP - a nyní se tedy podívá do dalšího finále! Z jejich spoluhráček oblékala dres USK také Edita Šujanová, jak s obtížemi spočítala, jde do svého pátého finále celkem.


Ve středu u Vltavy bude Brňankám chybět zraněná Veronika Remenárová. Bojuje se na tři vítězství, další termíny: 29.4. v Brně (18), 2.5. v Praze (17) a případně 4.5. v Brně a 6.5. v Praze. V této sezoně nejprve v 1. kole ligy tým USK vyhrál nad KP 98:64, v prosinci v hale Vodova se po třech čtvrtinách klubalo překvapení (53:61), jenže nakonec uspěl favorit (66:87).

Finále začíná v Praze