Chance ŽBL, PLAY OFF
Nejbližší domácí utkání
(Neděle 31.3.2024 10:30)?
KP TANY Brno - Levhartice Chomutov (5.čtvrtfinále)
A nebo postup v pátek 29.3. od 19:00 v Chomutově…!
ŽBL - Ženská basketbalová liga ČP Nilfisk FIBA Europe - oficiální stránky Evropské basketbalové federace Euro Cup ČBF - Česká basketbalová federace ČBFJM - Česká basketbalová federace Jižní Moravy Hrajeme spolu Jihomoravská krajská unie ligových klubů
JMK - finančně podporuje činnost klubu
Teplárny BrnoOKNOSTUDIOFizer GroupKrematorium zvířat BrnoAutobusová doprava HliněnskýJUMPPARKSmartLifeVOLANSKY fashionSportareál DružstevníIFCOR - klinické laboratořeBasket - obchodSAKO BrnoAtlas-media3S.CZNÁSKOKTSBGymnázium Slovanské nám.SOU Čichnovatenis horovabadminton kovařovicovaSmileOpticHsportFOR LIFE - MADAGAAtelier HabinaBrněnský DeníkTV Brno 1Kam za sportem v Brně?YeahrbaEnergie MMAutoPalace BrnoMoltenMoltenCollallocaaska group

Trofej pro KP Brno!

Vítězem Nilfisk Final4 ČP se staly basketbalistky KP Brno, které v Nymburce porazily ve finále po velkém boji Hradec Králové 72:69! Po loňském úspěchu v mezinárodní Středoevropské lize tak slaví první český klubový triumf v historii a staly se teprve čtvrtým týmem, který cennou trofej získal.


 Diváci v nymburském Sportcentru se konečně dočkali vyrovnaného zápasu a bylo z toho krásné finále. Hradecké Lvice do zápasu lépe vstoupily, a hlavně za pomoci reprezentační pivotky Březinové získaly mírný náskok. Březinová sice dala jen tři body, ale výborně bránila Ilonu Burgovou a doskakovala nepřesné střely Brna. KP ale zareagovalo košem a trojkou Kopecké, čímž se udrželo na dostřel.


Když se přidala svými koši i zkušená pivotka Edita Šujanová, šlo Brno v polovině druhé čtvrtiny do vedení, které vzrostlo po trojce Beránkové na sedm bodů (19:26). Minarovičová sice trojkou okamžitě snížila, ale skvělá Šujanová, která za poločas stihla patnáct bodů, zajistila KP devítibodový náskok po dvaceti minutách.Brzy po přestávce přišla pro Hradec velká rána, když Březinová musela kvůli křečím odstoupit, i přesto se Lvice v čele s Minarovičovou rychle dotáhly. Březinová se po několika minutách do hry vrátila a byla u nájezdu Burgrové, která neproměnila, dostala technickou chybu a Hradec otočil skóre ve svůj prospěch.


Čtvrté období otevřela velmi těžkou trojkou Březinová, ale krátce poté si udělala čtvrtou osobní chybu a musela znovu vystřídat. Brněnské ale držela stále Šujanová a trojkou sedm minut před koncem srovnala na 60:60. V tu chvíli se chytila druhá vicemistryně světa v brněnském dresu Burgrová a dvěma koši poslala KP do trháku.


Pokračovala tvrdá bitva na hranici sebeobětování, ve které se projevovala únava v Česku zřídka vídaných dvou utkání během 24 hodin. Brno vedlo tři minuty před koncem o pět bodů a mělo na čáře trestného hodu Burgrovou, ta ale dvakrát chybovala a o minutu později už Březinová srovnala.


Ve vypjaté koncovce rozhodovaly trestné hody. Za Brno uspěla v posledních dvou minutách jak Šujanová, tak Kopecká, zato na straně Hradce dvakrát minula Bartoňová. Poté už Březinová musela nahazovat druhou šestku a Brňanky výhru v závěru udržely. Spolu s početnými fanoušky se hráčky podělily o velkou radost, s medailemi na krku pak kapitánka Sarah Beránková převzala pohár za vítězství v Nilfisk Final4 ČP! 


Sokol Nilfisk Hradec Králové – KP Brno 69:72 (15:13, 30:39, 53:51)


Body: Minarovičová 19, Ovsíková 13, Březinová 10, Bartoňová 8, Bura 7, Kuthanová 6, Šípová 4, Matušková 2 – Šujanová 24, Burgrová 14, Kopecká 11, Andělová 8, Satoranská 7, Verlíková 5, Beránková 3, Remenárová 2. Fauly: 24:28, TH: 30/20:17/13, trojky: 5:5, 500 diváků, řídili Kec, Linhart a Salvetr.


Hlasy po utkání


David Zdeněk (trenér KP Brno): „První rok v klubu a hned titul, to je určitě úžasný pocit. Teď mi to ještě úplně nedochází. Jsem strašně hrdý na tým, kolik energie do toho dal. Hradec byl neskutečně silný soupeř, houževnatý a do poslední chvíle nebylo nic jasné. Bylo to úžasné finále, a nakonec vyhrál trochu šťastnější tým. A že jsem právě já dovedl klub k jeho první domácí trofeji, to není tolik důležité. Jsme teď hlavně šťastní, snažili jsme se pro to udělat všechno a tu chvíli slávy si taky užijeme. Zápas byl o bojovnosti, vůli, museli jsme tu nechat všechny síly, které jsme měli. Spousta věcí se nám nepodařila, ale ve druhé čtvrtině jsme se zklidnili, abychom na začátku třetí čtvrtiny šli pro změnu hodně dolů. Ale ustáli jsme to, protože ten tým má svou sílu. A v důležitých chvílích jsme zahráli dolů na pivotky, které hrály úžasný zápas. Ten ale hrál celý tým, třeba holky na perimetru jako Eva Kopecká a „Anděl“ (Andělová), které dávaly důležité body. V důležité fázi zápasu jsme zahráli chytře a to rozhodlo. A kde budeme slavit? Na to jsme se vůbec nepřipravovali, na to jsou všichni dost pověrčiví. Teď si to užijeme spontánně.“


Edita Šujanová (hráčka KP Brno – MVP turnaje): „Tuhle první trofej z domácích soutěží pro KP Brno opravdu umím ocenit. A myslím, že to ještě docením v budoucnu. KP Brno je pro mě svým způsobem takový domov a o to je radost větší. Loni to ve finále pro KP nějak smolně nedopadlo, o to jsem radši, že letos to skončilo zlatem. Ve vyrovnané koncovce se Hradec už soustředil na hráčky, které ho zlobily předtím, dejme tomu i na mě a tím vznikly další pozice Ilče Burgrové, která měla body a doskoky a já jsem ráda, že jsme ten vypjatý konec udržely. Nám se to dosud v sezoně s Hradcem povedlo už dvakrát, vždycky to byl hrozný boj, a nakonec úspěšný pro nás. A teď jsme to dokázaly už potřetí.“


Romana Ptáčková (trenérka Hradec Králové): „Byl to zápas dvou velmi vyrovnaných týmů, který rozhodovaly maličkosti. Věděli jsme už před utkáním, že to bude o únavě, momentální formě, a to všechno se potvrdilo. Renátu Březinovou bohužel limitovaly křeče a minuly jsme spoustu trestných hodů. V závěru už to bylo o štěstí a Brno bylo šťastnější. Tímto KP Gratuluji.“ 


 Kristýna Minarovičová (hráčka Hradec Králové): „Do poločasu nebyl náš výkon ideální, pak jsme se zlepšily, vrátily se do zápasu a chvíli dokonce i vedly. V závěru jsme měly i trochu smůly a KP vyhrálo. Renáta Březinová měla trochu zdravotní problémy, ale my ostatní jsme byly v fyzicky v pohodě a udělaly jsme všechno proto, abychom vyhrály. Dva zápasy ve dvou dnech byly náročné, ale bylo to stejné pro všechny. Byla parádní atmosféra a zápas jsme si moc užily, bohužel to nevyšlo."


 


O třetí místo: DSK Basketball Nymburk – Basket Žabiny Brno 87:77 (29:19, 49:25, 72:57)

Trofej pro KP Brno!