Chance ŽBL, PLAY OFF
Nejbližší domácí utkání
(Neděle 31.3.2024 10:30)?
KP TANY Brno - Levhartice Chomutov (5.čtvrtfinále)
A nebo postup v pátek 29.3. od 19:00 v Chomutově…!
ŽBL - Ženská basketbalová liga ČP Nilfisk FIBA Europe - oficiální stránky Evropské basketbalové federace Euro Cup ČBF - Česká basketbalová federace ČBFJM - Česká basketbalová federace Jižní Moravy Hrajeme spolu Jihomoravská krajská unie ligových klubů
JMK - finančně podporuje činnost klubu
Teplárny BrnoOKNOSTUDIOFizer GroupKrematorium zvířat BrnoAutobusová doprava HliněnskýJUMPPARKSmartLifeVOLANSKY fashionSportareál DružstevníIFCOR - klinické laboratořeBasket - obchodSAKO BrnoAtlas-media3S.CZNÁSKOKTSBGymnázium Slovanské nám.SOU Čichnovatenis horovabadminton kovařovicovaSmileOpticHsportFOR LIFE - MADAGAAtelier HabinaBrněnský DeníkTV Brno 1Kam za sportem v Brně?YeahrbaEnergie MMAutoPalace BrnoMoltenMoltenCollallocaaska group

Terka & Jakub

Pět let tvoří basketbalový pár, který drží i na dálku. Štědrý večer nebyl žádnou výjimkou – on jako kyjovský rodák opustil o vánočních svátcích děčínské pracoviště a odjel na Moravu. Ona zase na pár dnů vyklidila brněnskou základnu a vydala se za rodiči do Ústí nad Labem. I Vánoce tak potvrzují, že Jakub Krakovič a Tereza Pecková to se společně trávenými chvilkami nemají vůbec jednoduché.

„Vánoce trávíme odděleně, protože já se přes rok na Moravu moc nedostanu, Tereza domů taky ne, takže jsme zvolili tuhle variantu,“ přiznal podkošový Válečník Krakovič, který v dresu vicemistra Kooperativa NBL zařezává první sezonu.

Volno dostal stejně jako ostatní členové týmu jen na 4 dny. Kvůli zápasu v Opavě 27. prosince se musí hlásit na tréninku už na Boží hod.

Nesnadnou cestu ke společně prožitým vánočním svátkům dokládá i partnerka Tereza. „Zatím jsme je trávili odděleně skoro pokaždé, jen před dvěma lety byl Kuba na Vánoce u nás, když jsem hrála půl roku v Polsku a neviděli jsme se vůbec. Minulou sezonu jsme ve Francii zase byli spolu celou dobu a rozjeli se domů právě až před svátky. Příští rok už ale plánujeme Vánoce společné,“ informuje vicemistryně světa z roku 2010. 

Než se dostala k tomuto vánočnímu hovoru, měla doma na starosti i pečení cukroví. „Většinou přijíždím, když už je skoro všechno hotové, ale každý rok mám tradici, že aspoň nějaké cukroví udělám. A pak ještě ozdobím stromeček, jinak už mají naši všechno hotové.“

I během sezony není sbližovací logistika basketbalového páru právě snadná. „Máme to tak od začátku našeho vztahu. Většinou, když hrajeme v sobotu někde venku, tak v neděli se snažíme být spolu. Pokud máme zápas doma v Děčíně, tak za Terezou vyrážím, jen když jede nějaké dobré spojení, protože to jsou minimálně tři čtyři hodiny vlakem nebo autobusem,“ popisuje Krakovič.

Už 29. prosince bude ovšem své družce hodně blízko. A navíc na veřejném fóru, při velmi sledované akci. Jakuba s Terezou totiž čeká společné vystoupení ve štafetě při dovednostní soutěži v All-Star Kooperativa NBL - na pro Jakuba domácí děčínské půdě. 

„Je to pro mě novinka, vím to jen pár dnů. Bude to ale zajímavé. Jen doufám, že tam nebude třeba nějakých velkých výkonů a moc se neztrapníme,“ směje se Krakovič.

„Jak se těším? No, hrozně,“ odpoví s nádechem ironie Pecková. „Vím to od středy a ještě jsem to zkusila „zahrát“, jestli by mě nemohl někdo zastoupit, ale bylo mi řečeno, že jako pár bychom měli nastoupit spolu.“

Opora KP Brno přiznává obavy. „Nevím, co všechno se tam dělá, ale Kuba bude určitě chtít vyhrát, tak musím už na Boží hod jít trénovat,“ směje se. „Budu se ale snažit to Kubovi a celému týmu nezkazit.“

To, že o ničem jiném než o výhře neuvažuje, partner samozřejmě potvrdil. „Půjdeme jednoznačně na vítězství. Uvidíme, jak nám zafunguje týmová chemie,“ dodal ještě směrem k dosud neznámým parťákům z řad hráčů na vozíku a severočeských celebrit.

A protože půjde o dovednostní klání, přichází na řadu i vzájemné porovnání Jakuba a Terezy v rozličných basketbalových disciplínách. Tou první je dribling a hra jeden na jednoho.

„V tom jsem samozřejmě lepší já,“ směje se nahlas Krakovič.
„Určitě já,“ kontruje rovněž se smíchem Pecková, která nevěděla, jak odpovídal partner. Pak se ale přece jen opraví: „Asi to bude Kuba.“

U „crossoveru“, tedy prudké změny směru driblingu s přehození míče z jedné ruky do druhé, už to dopadlo trochu jinak. „I v tomhle si na Terez věřím,“ hlásí sebejistě Jakub. „Tak tady si myslím, že to budu já. Je mi ale jasné, že Kuba řekl sebe, to ovšem lítá až ke stropu,“ chechtá se forwardka KP Brno.


Co dribling za tělem? „Zase já, to je bezkonkurenční,“ nepochybuje muž. „To mám taky lepší já,“ nevzdává se žena.


Povolí až při prohození míče mezi nohama, kde se s Krakovičem shodne: „Jo, tohle bych nechala Kubovi.“


Ovšem pak přichází na řadu její silná disciplína – trojky. V ŽBL letos počítá 1,5 trefy na utkání s úspěšností 38,5 procenta.


„Tady budu soudný a podpořím Terezu, navíc ona jde na All-Star i do soutěže v trojkách, takže tady je kvalita na její straně,“ uznává Válečník, který v této ligové sezoně zpoza oblouku ještě nevypálil.

„V trojkách bych ho vyklepla,“ potvrzuje smějící se Tereza. „Kuba trojku taky umí dát, ale v zápasech je moc nestřílí. A kolik by kdo dal z deseti? Já bych v dobrý den trefila sedm, ale i Kuba by mohl dát pět. Teď, jak jsem to řekla, ale v soutěži nedám nic,“ obává se.

„Nikdy jsem v takové soutěži nebyla, bude to úplně jiné než v zápase. Všichni mi radí, ať si to hlavně předtím zkusím, tak doufám, že si neudělám ostudu. Kája Elhotová to v minulé sezoně zvládla super a ovládla to celé, když jí tam padlo skoro všechno. A to bude těžké překonat.“

Ještě nám ale zbývají trestné hody. Než oba respondenti odpoví, povězme si, že Tereza si letos drží úspěšnost 83 procent, partner je na skromných 52.

„Ou, tak to je záludná otázka, ale povolím ještě v jedné disciplíně, kde je lepší Tereza. Můj tip je, že ona by z deseti dala deset a já devět,“ rozesměje se. „Devět ku sedmi,“ opravuje Tereza.

Dotazník uzavírá bod „pivotmanská práce“ a tady má jasně navrch muž.

„Není vůbec o čem se bavit,“ sedí pevně v sedle Krakovič. „Snažím se Tereze dávat školení, ale bohužel jsme se ještě nedostali na úroveň, aby to mohla používat v zápasech.“

Svou imunitu vůči lekcím partnera potvrzuje i jeho „žačka“. „Tohle je Kubova parketa, ta jeho „ucha“, jak říkáme střelám přes hlavu. Vždycky, když jsme spolu byli v hale, tak mě v tom školil, ale já už se to nenaučím. Radši to budu dál odpalovat z dálky,“ informuje soupeřky. 

Terka & Jakub